Pojmenování oblasti dal román Lovci mamutů (Eduard Štorch).

úterý 22. srpna 2017

Jednání o lesoparku - červen 2017

V červnu 2017 jsem osobně jednal se zastupitelem městské části Praha 8 Mgr. Vítem Cézou ohledně lesoparku na Bílé skále. Představil jsem mu své obavy o osudu této oblasti a požádal o plány a informace. Informace z jednání předávám v tomto příspěvku.

Důvody proč nejsou plány veřejné

V květnu 2016 měla být hotova ideová studie, jejíž součástí jsou i plány. Důvody proč  v červnu 2017 nebyly plány stále publikovány jsou přibližně tyto:
  • V červnu 2017 nebyly plány ještě schváleny zastupitelstvem Prahy 8.
  • Kvůli připomínkám Magistrátu Prahy, museli být plány upraveny. Například bylo plánováno nízké zábradlí u okraje skály. Protože by zábradlí změnilo panorama, nebylo povolenou a z bezpečnostních důvodu se v plánech cesta posunula dále od okraje skály. 
  • Plány byly připomínkovány "koaličními partnery" = politici chtěli do plánů také nahlédnout.
  • Úpravy plánů zapříčinilo také jednání s majiteli sousedících domů v ulici na Truhlářce. Někteří majitelé v minulosti posunuli své ploty na pozemek obce, proto se jedná aby mohli takto zabraný pozemek dále legálně užívat.

Kdy proběhne otevření Lesoparku veřejnosti

Důvodem pozastavení prací, je vyčkávání na období vegetačního klidu. Obnovení prací by mělo proběhnout na podzim 2017.
Dle vyjádření pana Cézy budou požadovat po dodavateli dodržení termínů a proto by měl být park hotový do léta 2018!

Co bude v lesoparku


V plánu jsou neosvětlené zpevněné úzké cestičky využitelné pouze pro chodce. Jediná příjezdová  cesta bude ukončena těsně za obytnými domy z ulice na Truhlářce. Veškerá vozidla budou muset zůstat stát ve spodní části lesoparku. V oblasti nemá být vůbec elektřina.
Dále je plánována výsadba ovocných stromů, buků, vytvoření travnaté louky a instalování laviček a broukoviště. Pro mne je velkým překvapením vybudování dřevěného altánku.
Údržba oblasti a včetně vynášení odpadkových košů bude probíhat ručně bez možnosti příjezdu aut.
Počítá se s odstraněním nanošeného letitého odpadu jako jsou plasty, sklo, hadry atd. Dle mého názoru se zde jedná spíše o černou skládku a bude potřeba odstranit alespoň 20cm povrchu.
Plán lesoparku jsem sice viděl, ale nemohl publikovat. Proto jsem nakreslil přibližné schéma cestiček, altánu a obnovený sad.


Jak přispět k dalším úpravám

Pan Céza uvedl, že jsou možné další úpravy pokud pro nich bude poptávka občanů, finanční prostředky a vůle zastupitelstva.
V průběhu jednání jsem proto ihned navrhl:
  • vytvoření dalších přístupových cest, včetně již vyšlapaného průchodu mezi ploty od mostu (z ulice Valčíkova)
  • vybudování cesty spojující Nemocnici Na Bulovce. Případné jednání s nemocnicí by vedl přímo pan starosta (toho času Roman Petrus). 
  • Plánovaný altánek má stát v prostorech bývalé usedlosti Truhlářka, proto navrhuji altánek po ní pojmenovat.
  • Navrhovanou rozhlednou by pravděpodobně zarazili Magistátní úředníky, malou informační desku na místě "rozhledu" povolit. Údajně by mohla být i příští rok :-)
  • Upozornil jsem na místo kde je teď koncentrováno nejvíce odpadků od bezdomovců a lidí vypalující kabely. Pan zastupitel si místo poznačil do plánu.

Současný stav - srpen 2017

Oblast od jara 2017 začíná opět zarůstat, jedinou přístupovou cestu zakrývají trnité keře, náletová vegetace opět začíná překrývat nepořádek na zemi. Sousedící křoviska stále obývají bezdomovci a feťáci. Věřme, že na podzim se vrátí stavební ruch.

Mapa oblasti

Své připomínky, náměty či dotazy pište do komentářů pod článkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat